Лингонберри спиртінің сығындысын микробқа қарсы, саңырауқұлаққа қарсы және антиоксидантты дәрі ретінде қолдану перспективаларын зерттеу
DOI:
https://doi.org/10.15328/cb1366Кілттік сөздер:
лингонжидек, жапырақ, антиоксиданттық күш, микробқа қарсы белсенділік, саңырауқұлақтарға қарсы белсенділікАннотация
Жұқпалы аурулар бүкіл әлемде медицина мен фармацияның өзекті мәселесі болып табылады. Жыл сайын әлемде 13,7 миллион адам бактериялық инфекциялардан қайтыс болады. Осылайша, бүгінгі күні микробқа қарсы және саңырауқұлаққа қарсы белсенділігі бар жаңа қосылыстарды іздеу өзекті болып табылады. Зерттеу объектісі лингонжидек жапырақтарының 60% этанол сығындысы болды. Фенилпропаноид туындыларының құрамы спектрофотометриялық талдау әдісімен, органикалық қышқылдар – сілтілік әдіспен бағаланды; антиоксиданттық әсер потенциометриялық әдіспен анықталды; бактерияға қарсы және зеңге қарсы белсенділігі «құдық» әдісімен бағаланды. Зерттеу нәтижелері бойынша лингонжидек жапырағы сығындысы фенолды қосылыстардың, катехиндердің, гидроксицинамикалық және органикалық қышқылдардың мөлшері бойынша көк шай жапырағы сығындысынан төмен екені, бірақ жидек сығындысында флавоноидтардың басым екені анықталды. Зерттеу лингонжидек жапырағы сығындысының антиоксиданттық белсенділігі жоғары екенін анықтады. Лингонжидек сығындысының антиоксиданттық әсер деңгейін жасыл шай сығындысымен және «алтын стандартты» – эпигаллокатехин-3-О-галлаттың бір концентрациясы 0,03 моль/лмен салыстырған кезде, ең жақсы нәтиже лингонжидек сығындысы екені анықталды. Ішек таяқшасының бактериялары сығындыға ең сезімтал болды, ал Pseudomonas aeruginosa ең төзімді болды. Бұл жұмыс 60% лингонжидек жапырағы сығындысының күшті антиоксиданттық, микробқа қарсы және саңырауқұлақтарға қарсы әсері бар екенін көрсетеді. Алынған нәтижелерге сүйене отырып, 60% лингонжидек жапырағы сығындысы жаңа микробқа қарсы, саңырауқұлақтарға қарсы және антиоксиданттық препараттарды жасау үшін перспективалы деп қорытынды жасауға болады.
Библиографиялық сілтемелер
1 Feng L-Y, Battulga A, Han E, Chung H, Li J-H (2017) J Food Drug Anal 25(3):461–471. Crossref
2 Gomes FMS, da Cunha Xavier J, dos Santos JFS, de Matos YML S, Tintino SR, et al (2018) Microb Pathogenesis 115:175–178. Crossref
3 Nisar B, Sultan A, Rubab SL (2018) Natural Products Chemistry & Research 06(02):175-178. Crossref
4 Xu J, Yang H, Nie C, Wang T, Qin X, et al (2023) RSC Adv 13(42):29438-49. Crossref
5 Komisarenko МА, Heiderykh АS, Kovalyova АМ, Koshovyi ОМ (2012) Ukrainian Journal of Clinical and Laboratory Medicine [Ukrainskyi zhurnal klinichnoi ta laboratornoi medytsyny] 7(2):24–26. (In Ukrainian)
6 Komisarenko МА, Koshovyi ОМ, Kovalyova АМ, Sydora NV (2014) Collection of scientific works of employees of NMAPO named after PL [Shupyk Zbirnyk naukovykh prats spivrobitnykiv NMAPO imeni P.L. Shupyka] 23(4):291–295. (In Ukrainian)
7 Röhrl C, Steinbauer S, Bauer R, Roitinger E, Otteneder K, et al (2021) Food Amp Funct 12(21):10432-10442. Crossref
8 Tian Y, Puganen A, Alakomi H-L, Uusitupa A, Saarela M, Yang B (2018) Food Res Int 106:291–303. Crossref
9 Kowalska K (2021) Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) International Journal of Molecular Sciences 22(10):5126. Crossref
10 Vyas P, Kalidindi S, Chibrikova L, Igamberdiev AU, Weber JT (2013) J Agr Food Chem 61(32):7769–7776. Crossref
11 Ferlemi A-V, Lamari F (2016) Antioxidants 5(2):17. Crossref
12 Raudone L, Vilkickyte G, Pitkauskaite L, Raudonis R, Vainoriene R, Motiekaityte V (2019) Molecules 24(5):844. Crossref
13 Bujor O-C, Ginies C, Popa VI, Dufour C (2018) Food Chem 252:356–365. Crossref
14 Ștefănescu B-E, Călinoiu LF, Ranga F, Fetea F, Mocan A, et al (2020) Antioxidants 9(6):495. Crossref
15 Maslov OY, Kolisnyk SV, Komisarenko MA, Kolisnyk OV, Ponomarenko SV (2021) Pharmacologyonline (3):291-8. Crossref
16 Maslov O, Kolisnyk S, Komisarenko M, Golik M (2022) Herba Polonica 68(1):1-9. Crossref
17 Maslov OY, Komisarenko MA, Golik MY, Kolisnyk SV, Altukhov AA, et al (2023) Vitae 30(1):1-8. Crossref
18 Maslov O, Komisarenko M, Kolisnyk S, Kostina T, Golik M, et al (2023) Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences 36(4):194-198. Crossref
19 Maslov O, Kolesnik S, Komisarenko M, Altukhov A, Dynnyk K, Kostina T (2021) Pharmakeftiki 33(4):304–311. Crossref
20 Maslov OY, Kolisnyk SV, Komissarenko NA, Kostina TA (2021) Pharmacologyonline 2:35-42. Crossref
21 Maslov OY, Komisarenko MA, Horopashna DO, Tkachenko OV, Derymedvid LV, et al (2023) Herba Polonica 69(4):45–53. Crossref
22 Volyanskiy Y, Gritsenko I, Shyrokobokov V (2004) The study of the specific activity of antimicrobial drugs: a method recommendation [Vyvchennya spetsyfichnoyi aktyvnosti antymikrobnykh preparativ: metod.rekomend]. StEntScPhC Ministry of Helthcare of Ukraine, Ukraine. [StEntScPhC MOZ Ukrayiny, Ukrayina.] (In Ukrainian)
23 Volyanskiy YL, Mironenko LG, Kalinichenko SV (2006) Standardization of the preparation of microbial suspensions. Newsletter of innovations in health care No.163-2006 [Standartyzatsiya pryhotuvannya mikrobnykh suspenziy. Byuletenʹ innovatsiy v okhoroni zdorov’ya №163-2006]. Ministry of Health Care of Ukraine [MOZ Ukrayiny] (In Ukrainian)
24 Bujor OC, Ginies C, Popa VI, Dufour C (2018) Food Chem 252:356-365. Crossref
25 Maslov OY, Kolisnyk SV, Komisarenko MA, Altukhov AA, Dynnyk KV, Stepanenko VI (2021) Current Issues in Pharmacy and Medicine: Science and Practice 14(2):215–219. Crossref
26 Kryvtsova MV, Salamon I, Koscova J, Spivak MY (2020) Biosyst Divers 28(3):238-242. Crossref
27 Ștefănescu BE, Călinoiu LF, Ranga F, Fetea F, Mocan A, Vodnar DC, Crișan G (2020) Antioxidants 9(6):495. Crossref
28 Mirazi N, Baharvand F, Moghadasali R, Nourian A, Hosseini A (2020) Basic Clin Pharmacol 128(2):268–274. Crossref
29 Hamilton KS, Gopal KV, Moore EJ, Gross GW (2017) Eur J Pharmacol 794:92-99. Crossref
30 Petejova N, Martinek A, Zadrazil J, Kanova M, Klementa V, et al (2020) Int J Mol Sci 21(19):7115. Crossref
Жүктелулер
Жарияланды
Как цитировать
Шығарылым
Бөлім
Лицензия
Copyright (c) 2024 Авторлар

Бұл жұмыс бойынша лицензии Creative Commons «Attribution-NonCommercial-NoDerivatives» («Атрибуция — Коммерциялық емес пайдалану — Без производных произведений») 4.0 Бүкіләлемдік қол жетімді.
Авторлар өз жұмыстарының авторлық құқықтарын сақтайды және Creative Commons Attribution License (CC BY-NC-ND 4.0) шарттарымен лицензиялау арқылы журналға осы жұмысты алғаш рет жариялау құқығын береді. Бұл басқа адамдарға жұмыстың авторын көрсете отырып және осы журналдағы бастапқы басылымға сілтеме жасау арқылы таратуға мүмкіндік береді.