Желатиннің композициялық үлдірлерінің құрылымдық- механикалық қасиеттері

Авторлар

DOI:

https://doi.org/10.15328/cb1267

Кілттік сөздер:

инсулин, инкапсуляция, үлдір, реология, желатин, хитозан, лимон қышқылы, L-глутамин қышқылы

Аннотация

Желатиннің хитозан, лимон қышқылы және L-глутамин қышқылы қатысында түзілген үлдірлерінің беріктік, серпімділік модулі және деформациялық қасиеттері зерттелді. Зерттеу нәтижелері бойынша желатин негізіндегі үлдірлерге хитозанды, лимон және L-глутамин қышқылдарын енгізу желатин үлдірінің беріктігін және серпімділік модулін арттыратындығы байқалды. Желатин - хитозан, желатин - лимон қышқылы және желатин - L-глутамин қышқылы жүйелеріне рН әсерін бақылау, олардың осы ортадағы өзгерістері жайлы мағлұмат береді. Зерттеуде қарастырылған жүйелерден желатиннің L-глутамин қышқылымен тігілуінде төмен рН мәндерінде берік құрылым түзіп, асқазанның қышқыл ортасының шарттарына төзетіндігін, ал сілтілік ортада осы жүйенің құрылымдық- механикалық сипаттамалары кеміп, ішек фазасында инкапсуляцияланған инсулиннің босап шығуына қолайлы жағдай тудырады деп болжалды. Модельді асқазан ішек жолы ортасының рН мәндеріндегі үлдірлердің физика-химиялық, құрылымдық-механикалық өзгерістері инфрақызыл спектроскопия әдісімен нақтыланды. Үлдірлердің әр түрлі рН (pH = 1,0; 4,01; 6,86; 9,18) орталарындағы инфрақызыл спектрлерінде С-Н, С-ОН, С=O, C-N, N-H, СН(NH2), CH2OH топтар жолақтарының байқалуы молекулааралық сутектік байланыстардың жоғарылауымен және ассоциативтік құрылымдардың түзілуімен байланысты.

Библиографиялық сілтемелер

1 International Diabetes Federation. Diabetes Atlas 2021. 10th edition. ISBN 978-2-930229-98-0

2 American diabetes association (2006) Diabetes Care 29:2140-2157. Crossref

3 Sheeja VS, Reddy MH, Joseph J, Reddy D (2010) International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research 2:98-105.

4 van Belle TL, Coppieters KT, von Herrath MG (2011) Physiol Rev 91:79-118. Crossref

5 Peyrot M, Barnett AH, Meneghini LF, Schumm-Draeger PM (2012) Diabetes, Obesity and Metabolism 14:1081-1087. Crossref

6 Brange J, Langkjaer L (1997) Insulin Formulation and Delivery. Plenum Press, New York, USA. P.343-410

7 Sajeesh S, Sharma CP (2006) Int J Pharm 325:147-154. Crossref

8 Singh S, Patel D, Patel NR, Kumar K, Kumar Gautam M (2010) International Journal Of Pharma Professional’s Research 1:46-51.

9 Sarmento B, Ribeiro A, Veiga F, Sampaio P, Neufeld R, Ferreira D (2007) Pharm Res 24:2198-2206. Crossref

10 Almeida H, Amaral MH, Lobão P (2012) Journal of Applied Pharmaceutical Science 2:01–10. Crossref

11 Reis CP, Ribeiro AJ, Neufeld RJ, Veiga F (2007) Biotechnol Bioeng 96:977-989. Crossref

12 Dai C, Wang B, Zhao H, Li B, Wang J (2006) Colloid Surface B 47:205-210. Crossref

13 Dang J, Leong K (2006) Adv Drug Deliver Rev 58:487-499. Crossref

14 Wei Y, Sun C, Dai L, Zhan X, Gao Y (2018) Food Hydrocolloids 81:149-158. Crossref

15 Ciriminna R, Meneguzzo F, Delisi R, Pagliaro M (2017) Chem Cent J 11:22. Crossref

16 Korithoski B, Krastel K, Cvitkovitch DG (2005) J Bacteriol 187:4451-4456. Crossref

17 Long B, Li J, Song Y, Du J (2011) Ind Eng Chem Res 50:8354-8360. Crossref

18 Nisar S, Pandit AH, Nadeem M, Pandit AH, Rizvi MMA, Rattan S (2021) Int J Biol Macromol 182:37-50. Crossref

19 Dyakina TA, Derkatch SR, Levachev SM (2004) Bulletin of Moscow University [Vestnik Moskovskogo universiteta] 45:452-456. (In Russian)

20 Matveyenko VN, Kirsanov YeA, Remizov SV (2006) Bulletin of Moscow University [Vestnik Moskovskogo universiteta] 47:393-397. (In Russian)

21 Maji K, Dasgupta S (2019) J Mater Res 34:2807-2818. Crossref

22 Tolstoy VP, Chernyshova IV, Skryshevsky VA (2003) Handbook of Infrared Spectroscopy of Ultrathin Films. John Wiley & Sons, Inc. Publication, Hoboken, New Jersey, USA. Crossref

23 Stuart BH (2004) Infrared Spectroscopy: Fundamentals and Applications. John Wiley & Sons, Ltd, Chichester, UK. Crossref

24 Rousi Z, Malhiac C, Fatouros DG, Paraskevopoulou A (2019) Food Hydrocolloids 96:577-588. Crossref

25 Rohman A, Man YBC (2010) Food Res Int 43:886-892. Crossref

Жүктелулер

Жарияланды

2025-06-04

Как цитировать

Yerlan, G., Tyussyupova, B., Tazhibayeva, S., Musabekov, K., & Balabushevich, N. (2025). Желатиннің композициялық үлдірлерінің құрылымдық- механикалық қасиеттері. ҚазҰУ хабаршысы. Химия сериясы, 107(4), 30–39. https://doi.org/10.15328/cb1267

Шығарылым

Бөлім

Коллоидты және нано химия

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

Схожі статті

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.