Азулен негізіндегі донорлы-акцепторлы қосылыстардың синтезі (ҚазҰУ Хабаршысы. Химия сериясы, 2022)
Қазіргі уақытта бензоидты емес ароматты көмірсутектер пайдалы электрондық қасиеттері бар жаңа материалдарды синтездеу үшін прекурсорлар ретінде кеңінен қолданылады. Атап айтқанда, ерекше дипольді құрылымы және тұрақтандырылған радикалды иондарды құру үрдісі бар альтернантты емес ароматты көмірсутекті азулен қызықты оптоэлектрондық қасиеттері бар жаңа π-конъюгацияланған жүйелерді алу үшін құрылыс элементі ретінде алдын ала анықталыну керек. Бұл мақалада азулен негізіндегі жаңа донорлы-акцепторлық қосылыстардың бағытталған синтезі және оптикалық қасиеттерін зерттеу қарастырылды. Донорлы-акцепторлық фенилкетонды азулендерін синтездеу үшін бензоилхлоридпен Li2MnCl4 қатысуымен тетрагидрофуранда бағытталған ацилдену реакциясы (С1 және С3 орындарына) негізгі саты ретінде алғаш рет қолданылғаны көрсетілді. Азуленилкетондарын малононитрилмен Кневенагель конденсациялау арқылы алынған пуш-пульді фенилдициановинилді азулендер пиридиннің қатысуымен диметилсульфоксидте оңай жүретіні (соңғы өнім шығымының жоғарылауымен) анықталды. Фенилдициановинилді азулен қосылыстарының электронды УК-көрінетін спектрлері донорлы азулен сақинасы мен акцепторлы фенилдициановинил тобы арасындағы интенсивті молекулаішілік заряд алмасуынан туындаған көрінетін аймақта (λmax = 452 және 434 нм) күшті сіңіру жолақтарын көрсетті.