Флуорен-азуленді π-қосарланған полимерлердің синтезі және оптикалық қасиеттері (ҚазҰУ Хабаршысы. Химия сериясы, 2024)
Альтернантны емес ароматты көмірсутек азулен потенциалды құрылыс модулі ретінде жаңа полимерлі қосарланған материалдарды жасау үшін оның бірегей химиялық құрылымына, оптикалық және физика-химиялық қасиеттеріне байланысты көбірек назар аудартады. 1,3-Дибромоазулен немесе 2,7-бис(3-бромазулен-1-ил)-9,9-дигексил-9H-флуореннің Сузуки-Мияураның кросс-бірігу реакциясы жағдайында азуленді қосарланған полимерлер синтезделді: поли[2,7-(9,9-дигексилфлуоренил)-альт-(1ꞌ,3ꞌ-азуленил)] 3 және поли[1,3-бис(9ꞌ,9ꞌ-дигексилфлуорен-2ꞌ-ил)азуленил]-альт-[1ꞌꞌ,3ꞌꞌ-азуленил] 5. Алынған флуорен-азуленді полимерлердің фотофизикалық және термиялық қасиеттері UF-Vis және флуоресценциялық спектроскопия, сонымен қатар термогравиметриялық талдау және дифференциалды сканерлеу калориметриясы арқылы сипатталды. 3 және 5 полимерлер бейтарап күйде әртүрлі органикалық еріткіштерде сәуле шығармайтыны анықталды. Алайда, олар тетрагидрофуранда үшфторсірке қышқылын қосқанда флуоресцентті болды. Протондалған 3-H+ және 5-H+азуленді полимерлердегі флуоресценцияның «қосылуы» азуленнің 6π-электронды ароматты катионының түзілуіне байланысты пайда болады, ол жалпы электронды сипатты, атап айтқанда, фронтальды HOMO және LUMO молекулалық орбитальдардың деңгейлерін содан кейін тыйым салынған жолақ аралығын өзгертеді.Алынған нәтижелер, қосарланған полимерлі қаңқаға азулен құрылымды буындардың қосылуы жаңа протонды органикалық функционалдық материалдарды өңдеуде үлкен потенциалға ие екенін көрсетеді.