HCl ерітіндісінде болатты коррозиядан қорғау үшін мерзімі өткен Дротаверин дәрісін қолдану (ҚазҰУ Хабаршысы. Химия сериясы, 2025)
Соңғы жиырма жылда ғылыми әдебиеттерде мерзімі өткен дәрілік препараттарды металдарды коррозиядан қорғау үшін қолдану мәселелері кеңінен жарыққа шықты. Бұл жұмыстың мақсаты – мерзімі өткен Дротаверин (Но-шпа) дәрісін 1 М HCl ерітіндісіндегі Ст3 көміртекті болаттың коррозия ингибиторы ретінде зерттеу. Дротаверин концентрациясы 20-80 мг/л аралығында өзгерді.Зерттеулер гравиметрия, потенциодинамикалық поляризация, импеданстық спектроскопия, сканерлеуші электронды микроскопия әдістерімен жүргізілді. Дротаверинді тежеу әсерінің гравиметриялық зерттеулері бөлме температурасында 2 және 24 сағат бойы, сондай-ақ 80°С температурада 0,5 сағат бойы жүргізіліп, 80 мг/л концентрацияда сәйкесінше 72, 82 және 96% қорғаныс әсерін (Z, %) көрсетті. Поляризациялық және импеданстық өлшемдер бойынша есептелген Z мәндері гравиметриялық анықталған мәндерге жақын болды. Электрод бетін ингибитормен толтыру дәрежесі бағаланып, Дротаверинді адсорбциясы Ленгмюр изотермасына бағынатыны көрсетілді. Есептелген адсорбцияның еркін энергиясы -29 кДж/моль-ге тең болып, препараттың болат бетіндегі физикалық адсорбциясын, химиялық адсорбцияның белгілі бір үлесімен бірге көрсетеді. Дротаверин катодтық және анодтық электродтық реакцияларды баяулатады.