(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Химия сериясы, 2024)
LaMeI2ZrMnO6 (MeI – Li, Na, K) құрамды циркон-манганиттер керамикалық технология әдісімен 800-1200°С аралықта лантан (III) оксидтері мен литий, натрий және калий карбонаттарының әрекеттесуімен синтезделді. Рентгендік дифракция әдістерін қолдана отырып, барлық синтезделген циркон-манганиттер келесі тор көрсеткіштері бар кубтық сингонияда кристалданатыны анықталды: LaLi2ZrMnO6 – а = 16,26 ±0,02 Å; V0= 4300,93 ±0,06 Å3; Z = 6; V°эл.ұяш. = 716,82 ± 0,01 Å3; ρрент. = 5,49 г/см3; ρпикн. =5,42 ± 0,06 г/см3; LaNa2ZrMnO6 – а = 16,85 ± 0,02Å; V0 = 4785,46 ± 0,07 Å3; Z = 6; V°эл.ұяш. = 795,58 ± 0,011 Å3; ρрент.= 5,35 г/см3; ρпикн.= 5,30 ± 0,04 г/см3; LaK2ZrMnO6 – а = 17,45 ± 0,03 Å; V0 = 5318,85 ±0,09 Å3; Z = 6; V°эл.ұяш. = 885,81 ± 0,01 Å3; ρрент.= 5,16 г/см3; ρпикн.= 5,08 ± 0,02 г/см3. Li→Na→K қатарындағы иондық радиустардың ұлғаюымен «a» параметрінің мәндері және циркон-манганит-тердің торлары мен бірлік ұяшықтарының көлемдері өсетіні анықталды.