(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Химия сериясы, 2025)
Коммерциялық дизель отындарын деароматтандыру, денитрификациялау және тотығулы күкіртсіздендіру процестері глицерин негізіндегі терең эвтектикалық еріткіштерді (DES) қолдану арқылы зерттелді. Сұйық–сұйық экстракция процестерінің оңтайлы шарттары бөлме температурасы мен 90°C және араластыру уақыты 3 сағат ретінде таңдалды. Тазарту процестерінде экстрагенттер ретінде аммоний хлориді-глицерин, триэтиламмоний ацетаты–глицерин және холин хлориді-глицерин қолданылды. Деароматтандыру және денитрификация процестері үшін дизель-DES көлемдік қатынасы 1:1 болды. Тотығулы күкіртсіздендіру үшін дизель-DES-H₂O₂ көлемдік қатынастары 1:1:2 құрады. ODS процесінде тотығу агенті ретінде H₂O₂ таңдалды. Бөлу процестеріне дейін және кейін пайдалану қасиеттері ASTM стандарттарына сәйкес зерттеліп, коммерциялық дизель отынымен салыстырылды. Барлық бөлу процестері газ хроматографиясы және ¹H ЯМР әдістерімен бақыланды. ЯМР талдауының нәтижелері бойынша, NH4Cl/6Glycerol + H₂O₂ және ChCl/6Glycerol тазартылған дизель үлгілерінен алкил ароматты, нафтендік және гетероатомды қосылыстарды жоюда ең тиімді экстрагенттер болып анықталды. Бөлу процесі GC әдісімен де бақыланды.