(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Химия сериясы, 2025)
298,15-673 К аралығында эксперименттік динамикалық калориметрия әдісімен лантан мен литий циркон-манганиті LaLi2ZrMnO6 жылусыйымдылығының температураға тәуелділігі зерттелді. Ср° f(T) тәуелділік қисығында 348 К температурада λ-тәрізді эффект анықталды, бұл жуық түрде II-текті фазалық ауысуға сәйкес келеді. Фазалық ауысу температурасы ескере отырып, цирконо-манганиттің жылусыйымдылығының температуралық тәуелділігінің теңдеулері алынды. Лантан мен литийдің цирконо-манганитінің есептелген стандартты жылусыйымдылық мәндері эксперименттік және есептік әдістердің қателік шегінде қанағаттанарлық сәйкестік келеді. Иондық инкременттер әдісімен зерттелген цирконо-манганиттердің стандартты энтропиясы есептелді. 298,15-673 К аралығында Ср°(T), термодинамикалық функциялар S°(T), H°(T)–H°(298,15) және Фxx(T) мәндерінің температуралық тәуелділіктері есептелді. Жасалған әдістеме негізінде LaLi2ZrMnO6 цирконманганитінің стандартты түзілу энтальпиясы – іргелі термодинамикалық константа – есептелді.