(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Химия сериясы, 2025)
Литий металын литий-металл батареяларында анод ретінде пайдалану оның жоғары сыйымдылығы мен жоғары теріс потенциалына байланысты өте тартымды, бірақ бұл металдың жоғары белсенділігі мен соның салдарынан химиялық және электрохимиялық тұрақсыздығына байланысты әлі толық қол жеткізілген жоқ. Электролитпен жанасқанда литий бетінде электролиттің ыдырау өнімдерінен тұратын қабықша (SEI) түзіледі. Әдетте, бұл пленка гетерогенді құрылымға ие, бұл оны тұрақсыз етеді және цикл кезінде ол жарылып кетеді, бұл процестер литийдің жергілікті тұнуына әкеледі – дендриттер түзіледі. Дендриттер катодқа дейін өскен кезде қысқа тұйықталу орын алуы мүмкін, содан кейін батареяның өртенуі мүмкін. Бұл мәселені шешу үшін литий анодтарын қажетті қасиеттері бар жасанды SEI-мен қаптау ұсынылды: біркелкі құрылым, жоғары иондық және төмен электронды өткізгіштік, механикалық және химиялық тұрақтылық. Мұндай жабындарды қолданудың негізгі әдістері батыру, тамшылату, пышақпен жағу арқылы қаптау, литиймен химиялық немесе электрохимиялық реакция, сондай-ақ магнетронды шашырату, атомдық және молекулалық қабаттарды тұндыру және плазманы белсендіру сияқты әдістер болып табылады. Бұл шолуда литийге әртүрлі сипаттағы жасанды қорғаныс жабындарының мысалдары, олардың құрылымы мен функционалдық ерекшеліктері қарастырылады. Сондай-ақ литий металды анодтың тұрақтылығын арттыру себептері көрсетілген және анодты осы қабықшалармен қорғау нәтижесінде алынған сипаттамалар келтірілген. Жасанды SEI құрудың әртүрлі тәсілдерін салыстыру кезінде олардың тиімділігін бағалаудағы әдістемелік мәселе анықталды және оны шешу жолы ұсынылды.