(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Химия сериясы, 2024)
Шолу қазіргі заманғы супрамолекулалық химияның қарқынды дамып келе жатқан бағыттарының бірі – пиперидиндер, пиперазиндер, морфолиндер және пиридиндер сияқты биологиялық белсенді азотты гетероциклдердің циклодекстриндік кешендеріне арналған. Циклодекстрин кешеніне қызығушылық дәрі-дәрмектерді мақсатты жеткізу үшін супрамолекулалық ансамбльдерді іздеуге және жобалауға байланысты артып келеді. Соңғысына молекулалық тану принциптеріне негізделген супрамолекулалық өзін-өзі құрастыру негізінде қол жеткізіледі және жаңа қасиеттері бар жаңа материалдардың жаңадан құруына әкелетін заманауи химияның бағыттарының бірі болып табылады. Бұл шолу циклодекстриндермен капсулдау мәселесіне, соның ішінде нанокапсуляцияға ғылыми және практикалық қызығушылықты толығымен көрсетеді. Циклодекстриндермен капсулдау көптеген артықшылықтар береді: сұйық заттардан қатты дәрілік формаларды алу, белсенді заттарды сыртқы факторлардың қолайсыз әсерінен тұрақтандыру және қорғау, ерігіштіктің жоғарылауы, биожетімділіктің жоғарылауы, уыттылықтың төмендеуі, әсердің ұзаруы және т. б. Ұсынылған шолу циклодекстриндермен биологиялық белсенді азотты гетероциклдердің супрамолекулалық кешендері саласының соңғы жетістіктерін қамтиды және болашақ перспективалық зерттеу бағыттарын талқылау және анықтаумен аяқталады. Шолуда биологиялық белсенді азагетероциклдердің циклодекстриндермен супрамолекулалық өзін-өзі құрастыру нәтижелері ұсынылады.